20140928

Himpunan Contengan Sepanjang Dua Bulan

Assalamualaikum and Peace be Upon You


Hoho~ Peliknya tajuk. -_- Tak ada tajuk sebenarnya, cuma Blogger sediakan juga, kenalah isi. Entri kali ni pendek dari segi tulisan dan panjang dari segi gambar. (Kalau tak faham, tengok sendiri nanti. Anda-anda akan faham.) Sebenarnya dah lama dalam draf, cuma belum siap. Ingatkan nak publish lepas UPSR tapi tak sabar lagi (ingin menunggu! *nyanyi*)~ Hehe. :3 


Waktu malam-malam saya memang susah tidur. Hasilnya? Jadilah contengan di bawah ni. Perasan tak banyak tulisan tepi-tepi tu? Tak nak tunjuk sebab sambil conteng, sambil tulis diari. :3 Untuk pengetahuan, kebanyakan gambar ni saya tak rancang. Lain dirancang, lain jadinya. Huhu~ Okey, okey. Tak payah nak membebel sangatlah! Siapa sudi tataplah lukisan tak seberapa ni *cehh* 




28 Ogos



Ahaha, dalam banyak-banyak, yang ni dengan lagi satu je sempat lukis balik di laptop. Tapi tak tahu kenapa macam 'jendul'.. (Bak kata my big sis.) Yang ni saja ada watermark sebab dah alang-alang edit (untuk combine gambar ni), baik letak terus. Tak adalah kena buat satu-satu macam yang lain.


Ececeh.. Macam model tak? :3 Posing-posing gitu~

Ini pula businesswoman berjawa. Eh, silap! Berjaya. :D

20 September

Seorang lagi model. (Sangat~) Model apa kalau bajunya pun tak cantik dan plain saja? :p

Ini pula badut tunggu giliran buat persembahan dengan resahnya. -_-

Seksinya! *tutup mata*. Asal nak buat dia di tepi pantai, last-last  jadi..? (dia tengah gatal tu, sebab tu garu. :3)

21 September

Orang Arab yang sedang mengaminkan doa, tapi tengah tengok jejaka pujaannya (sampai tersenyum tanpa sedar), hingga tak sedar doa dah habis.(Arabian style~) 

Orang yang tak dikenal pasti jantina tergelak melihat orang Arab tadi tak turun-turun tangan. Saya pun tak tahu dia ni jantan ke betina. '_'
Budak onigiri. :3 (Japanese style~)

American style~

Suka benar kau lukis doodle pakai hoodie ya? -_-

Jangan tanya kenapa lepas lukis, dia terzoom in. -_- Tengoklah kucing waktu diconteng tu, terapung! :o Nanti orang salah faham dia cekik pula kucing tu. (Fakta: Kucing berbulu putih tulen dan dan bermata biru selalunya pekak.) 

24 September

Amoi nak jual mekap ya? :|

Yang ni muka dia cantik...

...Yang ni badan dia cantik. (Jangan salah faham!)


Besarnya.. o_o 

Seperti pernah ku lihat... Tapi di mana?

Rasanya anda-anda boleh baca tulisan tepi tu. Olive Oyl (isteri Popeye yang kurus keding tuu)~ XD

Mungkin ada yang tertanya-tanya, kata conteng. Kenapa cantik saja? (Bakul mana bakul? Nak naik, then angkat. :3 *if you know what I mean*) Ini adalah kerana (keluar dah ayat periksa), yang buruk tak kan nak tunjuk kot!~ Sebab yang buruk terlampau buruk, yang cantik terlampau cantik dan yang tengah-tengah terlampau tengah-tengah. ._. (Baldi mana baldi? Nak muntah!)

Saya tak letak watermark sebab saya percaya semua penunjung blog ni baik-baik. Tiada yang sanggup ambil ya? ;) (Alasan! Sebenarnya orang tu malas. :p) Kalau ada yang anda-anda mahu, komen saja. Nanti saya free, InshaaALLAH saya buat freebies okey? :D


p/s: Maaf sangat-sangat untuk yang jemput/tag saya untuk liebster award, giveaway dsb. Nanti lepas habis UPSR boleh? :3 Sebab bosan asyik menaip. -_-
Read More

20140927

Paris Souvenirs Giveaway by JINDRISSKA!!

Assalamualaikum and Peace be Upon You

Wah, hebat-hebat. Hebat penangan giveaway ni. Tadi, tiga manusia baik hati jemput saya join sekali gus! Kan dah ada 3 cutie pie (online) haha. Gerangan manusia-manusia itu ialah; Kak Ainaaa~Kak Sinuha dan er.. Nana Nona? Buktinya~

Tak sempat printscreen waktu 3 manusia on. T^T

Dan di Blogger Dashboard pun penuh dengan entri giveaway ni sajaaa.. (Nota: Hari ini baru hari pertama giveaway, tapi dah 30 orang [ketika entri ini ditulis] join. Fuhh, dasyat!) Giveaway apa yang dasyat sangat ni? Mesti hadiah-hadiahnya pun 'dasyat' sungguh kan? Baca dan fahami tajuk entri. Huhu~ Ramai mengidam mahu hadiah dari Paris nampaknya? ^_^ 

p/s: Rahsia besar (lah sangat~) untuk anda semua, disebabkan mahu berlaku adil, saya tak klik mana-mana direct link ke link owner (maksudnya klik banner dalam entri tuu~), saya taip terus url http://jindrisska.blogspot.com/. Kenapa? Sebab ingatkan ada top referral, tak nak menyumbang untuk sesiapa~ >_<

Banner pun cute saja. :D Memang menarik, tertarik dan termenarik [err..]!

//Klik sini untuk join.

Syarat2 penyertaan:

  • Follow blog JINDRISSKA ni. (Kalau dah follow, skip je syarat ni.)
  • Buat satu entry bertajuk "Paris Souvenirs Giveaway by JINDRISSKA!!" , letak banner, copy syarat2 penyertaan ni dan backlink ke blog JINDRISSKA.BLOGSPOT.COM.
  • Wajib tag 3 orang rakan blogger, dan inform diorang. (Kalau kawan tuh dah di-tagged, janganlah tag diorang lagi. Kesian diorang dapat notification banyak2. Heheheh.)
  • Lastly, letakkan link entry korang dalam ruangan komen kat blog JINDRISSKA ni. (Jangan letak tempat lain plak, hehehe)
  • Siap!

GIVEAWAY BERAKHIR 28 OKTOBER 2014
(jam 11:59 tengah malam, waktu Malaysia)

Dan terbukti hadiahnya memang meletup top top! *sambil angkat dua-dua ibu jari dan sengih nampak gigi rongak*


Hadiah Utama: 20 x keychain Eiffel Tower
Keychain! Memang benda wajiblah jadi cenderamata waktu bercuti kan? ^_^ (p/s: Tentu yang sudah baca The Versatile Blogger Award tahu saya memang sukaaa mengumpul barang, terutama keychain atau dalam bahasa Melayunya, rantai kunci. :) )


Hadiah Sampingan: 3 x poskad Eiffel Tower

Eh, ada poskad jugalah! Zaman sekarang memang jarang orang guna poskad, jadi boleh framekan dan buat perhiasan. ^_^ Poskad asli dari Paris ni! Bukan yang ciplak di kedai-kedai buku tu! :D


Hadiah Saguhati: 3 x maps Paris 2014
I wonder apa perasaan model perempuan tu bita dia kena 'cekik' macam tu.. :\ Ah, forget it. The point is, ini buku Plan Guide Paris a.k.a. peta seluruh bandar Paris, sesuai untuk tourists. Sejujur-jujurnya, ini hadiah yang paling saya mahu. Kenapa? Entah. :) Cuma suka baca peta tu dan 'tenggelam' dalam bandar Paris, the most romantic place in the world! Lain kali bagi sesiapa yang mahu pergi Paris, boleh guna panduan ni. :D

Oh ya, kata owner blog, dia sedang berada di Jerman, dan pos terus dari sana [fuh, mesti mahal!]. Oleh itu, katakan kalian menang, bukan setakat dapat hadiah dari Paris, tapi dapat setem Jerman lagi! Untung you~ Lagi satu! Pemilihan pemenang random.org, oleh itu semua orang berpeluang~ ^_^

Bila lagi nak dapat semua ni weii~ Pergi Paris pun tak pasti lagi. Inilah peluangnya. Kenapa tercongok di situ sahaja? Rajinkan tangan anda untuk join! Untung-untung anda 'termenang' pula kan? ^_^ Bak kata pantun yang baru dicipta seminit lalu; 


Untung ayam nampak di kaki, 

Untung manusia siapa yang tahu? 
Jadi jika tak mahu rugi,
Kenapa tak join giveaway ini dahulu?

Mahu Cenderamata Paris


p/s: Fuh! Penyakit lama dah datang balik. Setakat nak promote giveaway, kenapa kena taip berjela-jela macam jala? T_T Baru perasan betapa banyaknya ikon ^_^ yang digunakan. o_o
Read More

First Segmen : Jom Tambah Kawan ! by Lieya Yaya

Assalamualaikum and Peace be Upon You ✌

Tak banyak sangat bebelan yang boleh dibuat tentang segmen keempat ni (Thank God! Kalau tak sampai ke esok tak habis. -_- ). Sebab segmen ni tersangat simple. Tiada hadiah, sebab ini segmen blogwalking. Saja-saja suka-suka terjah blog orang~ :)

Tapi! Yang membezakan segmen kali ni sebab dia suruh beri link Social Media[s] lain juga. Kiranya, boleh saling follow-memfollow di Twitter dan sebagainya! :D Tuan blog, Lieya Yaya sendiri yang jemput. Jomlah kita beri support first segmen dia ni. :) Niat dia suci lagi murni, kalah minyak Suci Murni! Akak ni mahu menghubungkan kita semua. Hehe~ ^_^
//Klik sini untuk join.
Segmen akan berlangsung selama sebulan bermula 

21 September 2014 - 21 Oktober 2014 ( 6 ptg )


Read More

Birthday Giveaway by Shad

Assalamualaikum and Peace be Upon You ✌

Ehem. sekejap saja, dah giveaway ketiga. Pantas betul saya ni. B| (Diameter hidung yang sudah sedia asal besar bertambah beberapa inci lagi). Kali ni ditag oleh Cik Adda. Okey, without wasting time, let's proceed! ^_^

Greetings and Assalamualaikum to all
Jemput Join


Klik Banner untuk Join

Birthday Giveaway by Shad dianjurkan oleh Shad dan disponsor oleh 
Emi Amirah | Nur Atiqah | Julia Jamaluddin | Ain | Rara Farhana

Good Luck!

Hadiah-hadiahnya~ One word; DAEBAK! (y) :o Terutama nombor 15 tu. :3

  1. Blouse x1 
  2. Perfume x2
  3. Hadiah misteri x3
  4. Jam tangan x1
  5. Cash RM25 x2
  6. Bookmark x3 
  7. Siseido mask x2 
  8. Headband x1
  9. Wide shawl x1
  10. Top-up Maxis RM10 x1
  11. Topup RM 10 x2
  12. Topup Maxis RM5 x 2
  13. Topup RM5 x3
  14. Cute clip note X 3 
  15. Novel beserta autograf eksklusif daripada penulis x2
  16. Garden of Eden RM10 cash voucher x2
  17. Dian'z Vitamin C & E Whitening Collagen RM80x1
*Hadiah mungkin bertambah jika mendapat sambutan :D

Due Date : 25.09.2014 - 20.10.2014 Jam 11.59 malam

Read More

1st GIVEAWAY RM400 ++ BY ASYA AMIN !

Assalamualaikum and Peace be Upon You


Orait! Giveaway kedua. Kita tengoklah nanti berapa banyak giveaway saya join dalam masa sehari. :3 Ditag oleh.. Er tak ingat. Owner blog sendiri turun padang untuk jemput kot? Rasanyalah. Btw, untuk sesiapa yang tag, sorry sangat lambat join. Mujur belum tamat tempoh. Hehe~ ^_^

//Klik sini untuk join.

Hadiah-hadiahnya (Part paling best ni. Oh!)

1. RM 100 x 1
2. Dress labuh x 2 - By 7teencollection
3. Beats MP3 Player x 6
4. Gelang Mutiara x 1- By Blogger Miss Boo
5. 1 Shirt (Short/Long sleeves) x 1


Gempak kan? Saya nakkk sangat nombor 3 tu~ :) Entahlah, tengok ada rezeki ke tak. :D Jimat, kalian tak perlu pergi beli mahal-mahal. Ada orang bagi free ni! Syaratnya pun, macam biasalah.. Tak susah~ ^_^
Read More

2nd Giveaway & blogwalking by Cikna136

Assalamualaikum and Peace be Upon You

Okey, hari ni saya nak langsaikan 'hutang' bagi mereka-mereka yang tag saya untuk segmen/giveaway. Yang Liebster tu sabar jap yee~ Buat yang ada 'tarikh luput' ni dulu k? T_T Ditag oleh Kasut Kusut. Orang yang paling banyak tag saya. Banyak lagi yang beliau tag tak buat lagi ni~




Hadiah:

  -baucer/kupon kfc x 1pemenang
  -bookmark x 2pemenang
  -sticker x 3pemenang
  -bloglist x 10pemenang
  -hadiah istimewa (blogwalking@komen)
  -sticker+naturgo mask x 1pemenang

Read More

20140926

First Giveaway : Giveaway Contest

Assalamualaikum and Peace be Upon You

Kata hiatus~ Yep, memang hiatus. Tapi disebabkan esok cuti, mak saya bagi peluang. Yeay! ^_^ Selama ni pun memang selalu curi-curi on. :p Jadi, jangan hairan jika saya yang berstatus; hiatus ini menjengah blog anda-anda ya. Jangan pula fikir roh saya yang sedang rindukan internet tu pula~ :D

p/s: Banyak lagi anda-anda yang baik hati tag saya untuk yang lain-lain. Saya dah tengok, tapi malas nak join. -_- But! Giveaway ni tamat esok (12.00 a.m.), jadi kenalah join awal-awal. Thanks Anisyamir kerana tag. ;)


Hadiah-hadiahnya~


Comel gila kan? Wuu~ Bestlah siapa yang dapat. >_< 

Loket bentuk love dan buku nota comel. Kebetulan, sejak kecil saya suka rantai macam tu. Yalah, waktu kecil apa sangatlah impiannya. Balik-balik jadi princess. Balik-balik jadi Barbie. Mengaku sajalah~ =P Saya juga sedang cari buku nota sekarang. (Sebab selalu tulis novel dalam buku nota sekolah sahaja. Sadis bukan?)

4 Blogger perempuan yang ditag~ (Sebab hadiahnya pun untuk perempuan. :p)




Read More

20140921

Contest Blog Comel By: Shedaucu

Assalamualaikum and Peace be Upon You

Saya? SAYA MASUK CONTEST NI? *cough, cough* Macam tak sesuai saja.. Yalah, baca tajuk. Ramai lagi pencabar-pencabar lain yang blog mereka ohsem and cute. Jadi kenapa tiba-tiba saya mahu masuk pula? Memang banyak sebab.. Antaranya,

1. Mungkin akan hiatus lagi nanti. Tarikh 30 September [UPSR] makin mengahampiri. Kenalah buat persiapan sikit. Oleh itu, hari ni saya berusaha publish entri sebanyak mungkin, buat tatapan kalian waktu saya tiada nanti~ (Syahdunya bunyi)

2. Dah ramai puji blog ni comel. And I was like.. :) Masuk sajalah~ XD

3. Tengok senarai hadiah dia, wow wow wow! Random pun ada hadiah? wow wow wow! :o

4. Dapat naikkan trafik.. tak rugi apa-apa pun join! Rugi masa saja~ :3

5. Blog ni baru bertukar rupa [walaupun tak banyak sangat..]. Jadi, saya mahu minta pendapat yang pakar tentang rupa baru ini, dan apa yang perlu diubahsuai~ :D

(Sape Nak Join Tekan Banner Atas)

Contest Blog Comel By: Sheda Ucu  Di Anjurkan Oleh Sheda Ucu 
 Bermula 15 september  hingga 15 oktober Dengan Penaja Bersama 


Read More

Liebster Award #4 - Izzaty

Assalamualaikum and Peace be Upon You

Meow! Liebster lagi~ Daripada kak Izzaty. Alah, blogger yang pernah masuk surat khabar tu~ Yang semua tuto dia jadi tu~ Masih tak tahu Izzaty yang mana? Hamster kentut tu lah! =P Baik, mari terus ke soalan!

    Syarat:

    1. Mention the person who nominated you with a link to their blog.
    2. Answer the 11 questions asked.
    3. Nominate 11 other bloggers with a smaller following but with lots of potential.
    4. Create 11 of your own questions for them to answer.
    5. Notify your nominate

  1. Kalau hang femes, hang femes pasaipa?
    Sebab.. novel laris kot? :D *amin*

  2. Kalau satu hari nanti hang dapat hidup macam orang kaya hat pangkat Dato'/Datin, hang nak buat apa?
    Buat? Err.. Buat apa yang kita tak boleh buat dululah~ :D

  3. Apa benda thorbaik hang jumpa dalam blog aku?<http://hamsterkentut.blogspot.com/>
    Semua thorbaik! (y) Saya suka bahasa akak yang sempoi~ ^_^

  4. Hang sanggup dak kerat kaki untuk Internet?
    No way!!! :o

  5. Apa hang rasa kalau hang ada komputer/laptop/tablet/smartphone tapi Internet takdak?
    -_- <---Inilah perasaannya.

  6. Hang rasa orang Nepal hensem dak? xD
    Entah~ Meh tunjuk gambar, banding dengan Yong Hwa. Hensem ke tak. :3

  7. Peah pi beli 3 pemadam untuk Leha dan 2 pembaris untuk Tijah. Jadi, berapa panjangkah rambut mak Tijah?
    :| ...Mak Tijah botak...

  8. Apa kesalahan hat paling kecik hang penah buat?
    Sebelum tu, hat tu apa? :3 Pijak semut rasanya! XD

  9. Apa hang rasa kalau hang kena berdiri kat sebelah orang yang ketiak busuk tah macam apa dalam bas yang padat lagi mampat?
    Rasa.. Alangkah indah kalau boleh tahan nafas lama-lama macam perenang profesional..

  10. Ditakdirkan hang gemuk, lemak berlipat-lipat seperti diriku, apa barang yang hang rasa boleh muat dalam lipatan lelemak ittew?
    iPad? XD

  11. Betui dak kalau aku kata, bila hang nak tag orang satgi, hang pi amek sesiapa yang ada kat cbox hang? Hahahaha.
    Eh! Baru perasan. Thanks kak Izzaty~ Okeylah, saya ikut cakap akak. :3

Sebelum ni saya kata mahu tag sekali saja kan? Tapi waktu tu tengah malas. Alang-alang tengah rajin & bosan ni, saya layankan syarat 3-5~ ^_^

  1. Apa perasaan anda sekarang?
  2. Rasa leceh tak nak jawab Liebster Award ini?
  3. Sebarang cadangan untuk menambahbaikkan blog saya?
  4. Perkara yang paling anda tak suka?
  5. Perkara yang paling anda suka?
  6. Anda rasa anda comel/cantik/hensem tak? (soalan maut, muahaha~)
  7. 5 perkataan yang menggambarkan diri anda?
  8. Berapa lagu patriotik yang anda hafal? Nyatakan. :3 (Lagu Negaraku pun kira jugalah~)
  9. Pernah pergi luar negara tak? Di mana?
  10. Cerita sikit azam 2015 anda. (Haha, lambat lagi 2015~ Tak apalah, sediakan payung sebelum hujan kan. =P )
  11. Last sekali, soalan mana paling susah dan yang paling senang? =D 

Anda-anda yang ditag~: (Sebahagiannya ikut mesej cbox, [ikut cakap sifu~ XD] dan sebahagian dari giveaway-giveaway dengan follower kurang 1000.) Maaf jika menyusahkan! >.<


Read More

20140920

Giveaway 2014 Mialiana.com

Assalamualaikum and Peace be Upon You


Giveaway 2014 Mialiana.com bermula pada jam 8.30 pagi 20 September 2014 hingga 11.59 malam 30 September 2014. Menawarkan hadiah yang bernilai RM1,495.80 untuk dimenangi. Senarai hadiah ada di SINI.

Semua blogger dijemput join untuk menyertai Giveaway ini.

Syarat-syaratnya :

1. Wajib Follow Blog Sponsor
MiaLiana Aynora SewaKeretaSabah ProvideNetwork TengkuButang IeyzartdSyahieyr FuzaMusa YatiAdam ZafirahZarrae Cekelatmanih DayangDeno EngkuMuzahadin PetakBunga AinimRashihah KaryaMahirah Azhafizah Zaidalifah FatihahFazlin FatinFarhanah NiaEmkay SyiraLokman

2. Wajib Like Fanpage Sponsor


3. Buat entri bertajuk Giveaway 2014 Mialiana.com
4. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
5. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI

40 pemenang bertuah akan dipilih melalui random.org dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 10 Oktober 2014.

Good luck!

klik pada banner untuk join....
Read More

Motivasi: Mahu Orang Sayangkan Kita? Sayang Diri Sendiri Dahulu!

Assalamualaikum and Peace be Upon You 

Jarum jam sudah melewati angka 3. Namun mata ini masih degil untuk berehat. Masih berkeras untuk berjaga dan melakukan apa-apa sahaja aktiviti bagi membunuh kebosanan. Dan harapnya, memberatkan mata yang segar bugar ini. Sedang saya berfikir perkara yang boleh merehatkan minda, tiba-tiba saya teringat kertas itu. Kertas yang diatasnya sudah tertulis draf untuk entri seterusnya. Berkaitan motivasi juga muhasabah diri.

----

Aku segera mencapai pensel dan menulis bait-bait kata ini. Kata-kata yang sungguh menarik, dan tidak ingin aku lupakan.

Waktu itu aku dengar ikim.fm, slot motivasi dengan dif jemputan, Prof. Dr. Muhaya. Sukar menemui sesiapa yang tak kenal beliau dalam Malaysia ni. Pakar mata a.k.a. pakar motivasi terkenal yang berdiri sebaris dengan Dato. Dr. Fadzilah Kamsah. Kata-katanya begitu bernas dan boleh diterima akal.

Dipendekkan cerita, entah kenapa isinya yang lain aku tak ingat. Cuma kata-kata ini sahaja yang beri kesan mendalam pada aku.

Kata beliau, cuba kita tenung diri kita di dalam cermin. Belek habis muka. Segala jerawat atau perkara yang menyakitkan hati pun tenung juga, sampai tembus cermin. (Oh, tidak. Beliau tidak berkata begitu. Aku hanya mengada-adakan cerita.)

Soalannya, apakah perasaan kita waktu merenung diri sendiri? Geram? Puas hati? Meluat? Atau.. rasa mahu cubit-cubit muka kita yang terlalu comel itu? (Alamak! Percayalah, semua yang merapu ini hasil tulisan aku.) Oh! Mungkin juga.. kalian tak berani?

Sebenarnya itulah pendapat orang lain. Jika diri sendiri tak boleh tenung, means kita tak sayang diri.


"Ah, tak kuasa aku membuang pandang ke arah si Barniyah tu!" 

Begitukah?

Jika kita boleh telek diri sendiri sambil tersenyum-senyum,.. Aku ucap tahniah! Anda memang sayangkan diri anda! Mungkin juga bererti orang lain juga begitu!

Eh, masih tak percaya? Tak faham apa yang aku sampaikan? Mari aku buktikan!

Cuba kita setiap hari cakap depan cermin;

"Barniyah, aku dah banyak buat salah kat kau. Kalau senaraikan pun rasanya boleh buat novel. Maafkanlah aku dari hujung selendang blink-blink ni ke hujung kasut tumit tinggi, ya? Terima kasih atas segala kebaikan kau selama ni. Kau memang baik."

[Contoh ya, contoh..]

Bayangkan, setiap hari kita cakap macam tu. Setiap hari! Lama-kelamaan, automatik mindset kita jadi begitu. Jangan sesekali kritik diri dan membanding-bandingkan diri dengan orang lain!

Nanti confidence level kita jatuh. Kita selalu menggangap diri kita ini malang. Tak berguna. Cuba bersyukur dengan apa yang kita ada! Jangan pandang yang lebih bertuah, pandanglah yang lebih malang dan bersyukurlah.. (Kecuali dalam soal pelajaran okey!)

Satu lagi kelemahannya, kita akan jadi marah pada diri.


"Kenapa aku tak macam mereka? Kenapa aku ni bodoh sangat!?"

Then, perlahan-lahan perasaan marah itu bertukar menjadi benci pula.

Bila kita bencikan diri, apa orang cakap fasal kita pun tak peduli kan? Contoh,


"Kau ni dah lah bodoh, hodoh pulak tu! Ah, memang nasib kau! Padan muka! Aku dah tak kisah apa orang nak cakap pada kau dah!"

Ayat terakhir dia~ Dia sudah mengaku! Right? But when kita sayang sangat-sangat pada diri kita,

"Barniyah, aku sayang kau to the moon and never come back. Kau ni walaupun tak cantik, tapi kau tak cacat. Mata kau bulat, kulit kau cerah.. Aku tak nak ada orang berani cakap buruk fasal kau. Aku tak nak kau disakiti dan nama kau tercemar."

Walla!~ Bila kita sayangkan diri kita, kita tak mahu rekod mereka buruk kan? Jadi kita berusaha to be the best among the best! Slowly, orang lain pun suka perangai kita dan sayangkan kita sebanyak kita sayangkan diri kita! ^_^

"Anda tidak mungkin dapat mengubah dunia, jika anda belum mengubah diri anda dahulu." 

---

Ketika aku muda, aku ingin mengubah seluruh dunia. 

Lalu aku sedar, betapa sukar mengubah seluruh dunia ini, lalu aku putuskan untuk mengubah negaraku sahaja.

Ketika aku sedar bahawa aku tidak boleh mengubah negaraku, aku mulai berusaha mengubah bandarku. 

Ketika aku semakin tua, aku sedari tidak mudah mengubah bandarku. Maka aku mula mengubah keluargaku.

Kini aku semakin tua, aku pun tak boleh mengubah keluargaku. Aku sedari bahawa satu-satunya yang boleh aku ubah adalah diriku sendiri.

Tiba-tiba aku tersadarkan bahawa bila saja aku boleh mengubah diriku sejak dahulu, aku pasti dapat mengubah keluargaku dan kotaku. Pada akhirnya aku akan mengubah negaraku dan aku pun boleh mengubah seluruh dunia ini.
Kawan, tidak ada yang boleh kita ubah sebelum kita mengubah diri sendiri. Tak boleh kita mengubah diri sendiri sebelum mengenal diri sendiri. Takkan kenal pada diri sendiri sebelum mampu menerima diri ini seadanya.

---

p/s: Maaf sebab entri ni macam merapu dan panjang sikit~ >_< 
Read More

20140918

Segmen Pencarian Bloglist September by Syahirah Valian

Assalamualaikum and Peace be Upon You

Sebelum off, saya sempat join segmen kak Ira ni dulu. Dah lama dia jemput, tapi baru nak join. Hee sorry. Ringkas dan mudah saja segmen ni. Tak rugi apa-apa pun kalau kalian join. Boleh masuk bloglist lagi. Popular youu~ *gedik* XD Tekan sini untuk join ya~ ;)

LOMO (Eventhrough I don't know what that means! >_<)

* Ira akan pilih 5 orang blogger yang bertuah untuk dimasukkan dalam setiap kumpulan bloglist Ira.. Ira akan menilai dari segi kekemasan blog post2 yang menarik.

Due date : 26 September 2014
Read More