20141226

Blog Tanpa Pengunjung? Kisah Aku.

Assalamualaikum and Peace be Upon You ✌

[[Iklan sebentar]] PERHATIAN! 'Kisah Aku' di tajuk bukan bermaksud 'My Story', tapi 'Do I Care?'. [[Okey sambung balik. =3=]]

Couch potato. Like me? Huh.

Semalam... Baru balik dari rumah pak cik (a.k.a. pusat pemindahan tak rasmi. ;p [Yep, rumah aku kena jugak banjir. Tapi tak dalam pun.

Tak sampai lutut pun. Cuma tetap; waktu bersihkan lumpur amat melehcehskan. {Bukan typo. It just my identity, huhu.}])

Bila buka Blogger,.. Aiks? Sikitnya comment moderation. Pageviews pun tak meningkat. Tapi tak sentap pun. Diri sendiri tak tinggalkan jejak, what do you expect kan? 

Sebenarnya aku lagi selesa blog tanpa pengunjung macam ni. Tak adalah kena 'berlakon' sangat menaip bila fikir ada ramai orang baca. Macam,.. Diari. Huh? >///>

No, no. This is NOT a personal blog. Just random thoughts~ Dan. Bukan maksudnya aku bebas menaip. Tak tahu, kalau-kalau cik anon di sana terasa. An an an? Tottemo daisuki, Dolaemong~ 

Cuma tak perlu 'control cun' macam anak dara dipinang orang. Eh? Hohoho.

Actuallyy~ Sekarang ni aku tengah design template baru. Konon nak tukar bila dah siap nanti. Siapa dah bosan dengan header Little Muslimah tu angkat tangan! *angkat tangan* *senyap* #foreveralone #sadiss (Maaf kak Mazni.)

Dah ada serba-sedikit idea untuk blog berwajah baru tu nanti. Maybe sky blue, cloud, fantasy, pastel~ And some laces (?) ω ~ ♥ Kyaaa, it would be really AWESOME~!!

Dan perkara yang aku paling berbangga tentang my 'InshaALLAH-future-design' is, semua yang diedit menggunakan HTML 100%! Tiada yang guna Blogger Customize.

Memang banyak sangat kena explore sendiri, dan tweakings. But, I'm getting hang of it. Cuma waktu nak design header nanti risau. Tak pandai edit loh..

Idea dah ada tapi,.. Huhu. Budak ni pula tak mahu juga minta tolong orang. Mahu berdikari katanya (?).

K bai. Another random entry from me ._.


Read More

20141222

Vector Potrait Untuk Top Commenters November - Wani Si Ulat Buku & Anis Nadhilah

Assalamualaikum and Peace be Upon You ✌

Yeeee. Aku tahu, sekarang dah nak tamat Disember baru update November punya. Tak usah mengingatkan aku. -_-

Sungguh, teramat sibuk bebaru ni. Banyak events, dan sedang berkemas-kemas, takut-takut banjir. Ehem ehem. Masih ada yang tak tahu aku tinggal di Pahang, Pantai Timur? =p

Hujan asyik turun tak berhenti. Tapi tak menentu. Ha cemana tu? Dia macam ikut musim pulak. Lepas berapa hari hujan lebat, then berhenti sehari (Walaupun sehari, tetap sempat untuk air surut balik.) So,.. Entahlah.

Harapnya tak la kan. Tahun lepas punya banjir pun tak siap kemas lagi. (Baru nak dekat 90%) Haa nampak tak betapa banyaknya barang di situ? =3=

Wahaha terlencong jauh daripada tajuk. Baik, ini artwork ku baru-baru ni.

Oppss! Sebelum tu, sila beri tepukan pada Top Commenter November. Ahaha. Jangan majuk (harap faham), dah tengah Disember baru beri penghargaan. ;p


Wani,
Sis Anis,
Kak Nana,
Kak Siti,..
..dan cik Mimie.

Mungkin ada yang pelik, bulan Oktober dulu beri hadiah untuk kak Nana sorang je. Kenapa bulan November bertambah satu pula? Okey. Sebab beza satu komen. See? Aku yang terlalu baik hati. B)

(Sebenarnya sebab ku memahami perasaan geram pabila tak dapat hadiah tapi beza satu je. Cis! Macamlah sis Anis nak sangat aku buatkan vector~)


...okey sambung balik!


Sungguh! Aku mengaku, ini artwork 'terpaling-tak-jadi' aku. Sorry sesangat Wani. TT_TT Warna kulit dah lah kuningg. (Aku over blur-ed sebenarnya. Ah menyesalnya aku!!) 


Sebenarnyaa.. Gambar tu goyang. Aku tak tahu garisan mana satu yang betul, susah nak lukis. Nanti Wani beri gambar yang jelas ya? Kalau saya rajin saya tolong buat semula. ;) 

(Tapi lambat lah.. Sebab dah turun tangga priority. Aku tawarkan pun dah kira baik ni. Tak pueh hati punya fasal. ;p)

p/s: Terharu sebab Wani sudi buat gambar ni jadi profile picture Google Account dia walaupun tak jadi sungguh. T^T



Ahaha. Yang ni pula yang aku paling puas hati dan paling jadi. Vector sis Anis. Sungguh tak adil bukan? Eh dengar dulu aku cerita. Pi ambik popcorn, pastu baru sambung baca.


Walaupun nampak tak ada jarak masa antara kedua ni, maksudnya tetap dalam bulan November juga,.. tapi banyak sangat berubah. Paling tak jadi & paling jadi.

Tapi kau tak tahu. Sebenarnya, tersangat besar jarak masa antara kedua-dua vector ni! Nak dekat sebulan jugalah, tak caya tanya orang ni. ;p

Actuallyy, setelah menekan enter untuk beri vector Wani hari tu, aku teramatlah rasa bersalah sehingga tunggu beberapa hari sebelum mula buat sis Anis punya.

Di entri ini ada menyebut bahawasanya si aku (?) ni berebut laptop dengan my big sis tu. Betul, itu tak tipu. Tapi hanya sebagai alasan. Oh, kakakku dikambing hitamkan! =3 *happy* #cruel

Sepanjang tempoh 'aku-tak-mula-buat-lagi' tu, aku pergi munasabah (?) diri, tengok banyak lagi contoh vector dari sifu vector: sis Azhafizah, menambahkan ilmu di otak. Dan menambahkan layer shading.

Jika vector Wani itu banyak ini layer warnanya;



Vector sis Anis pula sebanyak ini.




Ada 2 perbezaan di situ, Pertamanya, tentulah kau boleh nampak, sis Anis punya lebih banyak layer. Dan keduanya, aku tak percaya dan tak buat dah layer mode. Baik pilih sendiri warna.




Untuk yang blur tak tahu apa aku kata, layar mode ni macam.. Okey tengok sini ye.

Multiply - Gandakan warna. Macam.. Warna biru X2, jadi biru gelap. Ada pa'am? XD
Luminosity - Yang ni nipis cerahkan warna. Contoh, biru gelap,.. Jadi biru cerah. Kot? =p

Okey tu je aku tahu. Banyakk lagi layer mode yang lain, tapi dua ni jela yang aku pernah guna. Tak reti explore. =3

Ohoho tak pasal-pasal dah dapat class free kat sini. -..-



K bye? Ada yang aku lupa tulis ke...


p/s: My mom kata bila dia dapat bonus bulan 1 nanti baru InshaALLAH, beli tablet untuk aku. Huwaa lamanya~! T^T (Okey, tak sebenarnya. Bulan depan je kot. Mengada lebih.)

p/s(2): Setelah sekian lama, akhirnya dah tak scheduled post. ;p Sekarang pukul 11:17 pagi, agak sesuai jugalah untuk update blog~

p/s(3): Rasa macam nak buang Cbox tu.. Tak larat dah balas jejak. T_T

Read More

20141211

Wordless: Aurat & Hijab

Assalamualaikum and Peace be Upon You ✌

islam teaches you to cover, not wrap your aurat


kesilapan lazim muslimah semasa berpakaian

Okey awat banyak pula gambar Wordless kali ni. Actually tadi terjumpa gambar nombor 1 tu, memang bagus untuk dikongsi lah. Thenn.. Kebetulan save semua gambar yang berkaitan ni satu folder. Dan, haha upload semua jolah~ -..- 

p/s: Scheduled post, againnn. Waktu sebenar entri ini ditulis ialah pada pukul 01:52 pagi. ;p
p/s: Baru tukar Top Commenter, wee~? :/

Updated: Scheduled post tak boleh harap! ==' Entri ini ditulis pada 11 Dec., dan pada tanggal 29 Desember dipublish. Itupun secara manual (pada pukul 3 petang). Yyyyyyyyyyyyyyyyy!! Huh? ._.
Read More

20141209

Cetak Rompak

Assalamualaikum and Peace be Upon You ✌

Bercakap tulis mengenai cetak rompak, aku ada kisah nak dikongsikan.

------

Abang aku pernah nampak aku buat 'kerja' (Buat vector guna SAI) sambil baca komik Doraemon tepi aku (I know right...)

Tiba-tiba tak ada angin, tak ada semut ribut, dia tanya.

"Sofware apa ni?"

Dan aku pun jawab sambil mata masih termagnet [?] kukuh pada skrin laptop,

"Paint Tool Sai."

Dia kemudian bertanya lagi,

"Awak kat mana, awak awak kat mana." Eh, salah taip [ke-kononan!]
"Free ke?"

Aku waktu tu tengah khusyuk bekerja (sangat!). Jadi, aku cuma jawab;

"Taklah. Ada orang buat crack dia kat internet."

And he was like...
*judgemental face*

So aku pun macam try nak defend (huh?),

"Dah, tu? Mahal lah! Siapa nak belanja?"

Tak sampai satu saat tunggu jawapan, abang nombor dua ku ini terus balas,

"Kalau tak mampu tak payah beli..."

Lalu dia terus bangun dan pergi dari situ.

-----

Dia ni sengaja nak buat aku rasa bersalah ke apa? Hmm.. Yalah, sejujurnya aku pun rasa bersalah. Seolah-olah makan duit haram (Erk!?) Okey, aku masih tak berjual beli lagi. Tapi, tetap. Cuba kau fikir kalau kau di tempat mereka?

Siang malam bersengkang mata, siapkan sofware ni. (Or, untuk kau,.. apa yang kau gigihkan sangatlah. Like me, my artwork. Like novelist, their novels...)

Then tiba-tiba someone just copy and paste, then re-upload it. And they don't have to pay it at all! (Okey, mungkin pen'cetak' yang pertama bayar.. Tapi rugi tahu. Macam memancing ikan umpan yang mahal gila tapi sekor saja yang datang. What do you feel?)

-----

Aku pun pernah terbaca, ada sorang abam ni gigih melukis 24 jam sehari, tapi tiada yang beli karya dia. Dia buntu, dia pun datang pada seorang ustaz untuk seek advice. Bila ditanya, rupa-rupanya dia guna sofware cetak rompak.

Ustaz tu pun suruh dia beli secara halal, dan serta-merta karyanya jadi popular pula. Lagipun kalau dapat keuntungan melalui sofware cetak rompak hukumnya sama seperti makan duit haram, tak gitu?

So,.. moral of the story?

-----

Maybe ada yang membaca ni macam..

"Eleh, nasihat orang! Kau tu buat juga kan?"

I know, I'm still using Paint Tool Sai illegally.
And I'm really not proud of it.

Macam orang tak berduit pula. Tapi, you'll know kan, aku masih budak sekolah. Don't know how to approach my parents about this. Nanti aku dilabel ikut jejak abang nombor satu aku.

-----



Dia belajar tak sampai universiti, dan di sekolah dulu, mengikut penceritaan parents aku, nakal dan kerjanya melukis je. Sampai ada guru yang complain. And now,.. Aku jumpa dia berapa kali je sehari walaupun tinggal satu bumbung.

Dia tak ke mana, tak kerja, dah tua-tua pun masih di tanggungan mak bapak. Okey, dia ada kerja. Ambil commission melukis online. But that's his only job. I mean, lukis satu tu sampai dua angka (Dua angka=00) jam, dan bayaran satu tu around 50-100 riggit. I don't really know.

Dan selagi kerja tu tak siap, selagi itulah dia terperap dalam bilik.

Cuba bayangkan kalau melukis itu sekadar part time, dan dia ada kerja tetap? Mesti sekarang dah boleh sewa rumah bajet. Atau mungkin dia tak nak berpisah dengan parents kot, hehe.

Dah lah tak kahwin lagi. Sedangkan abang nombor dua aku pun nak kahwin tahun depan, InshaALLAH. Langkah bendul namanya!

-----


Opss, terlebih sudah. Ni melencong topik lain ni. -_-'

InshaALLAH, kalau aku dah besar sikit mungkin parents aku belanja. Mungkin waktu ni mereka tak berapa percayakan aku. Nanti, beli mahal-mahal tak digunakan.

Panjanglah pula. Dah bosan baca aku membebel kan? Nah, tengok video. ^v^


p/s: Wahaii sis Anis. Just in case akak baca perkataan ni. Jap ye, belum mula buat lagi vector. Sedang berebut laptop dengan kakak sorang tu. =_=

p/s(2): Scheduled post, like seriously ada ke yang baca ni pukul 3:58 pagi [ketika entri ini ditulis]? =_= {Imsomnia}

p/s(3): Aku tulis ni umum je tahu, jangan ada sesiapa sentap pula. Sejujurnya tiada niat langsung. Cuma nak huraikan rasa bersalah bila dengar perkataan abang aku tu je. =_=

p/s(4): Siapa perasan setiap kali habis p/s mesti ada muka ni? =_=

p/s(5): Memang persoaliti aku agaknya, setiap kali taip entri mesti banyak p/s kat akhir dia. =_=

Okey, okey.. Stop! Selalu tak update, tapi kalau sekali taip tak boleh berhenti. Stop lah tangan!

Tata.
Read More

20141128

Freebies: Chibi Muslimah {Part 1}

Assalamualaikum and Peace be Upon You ✌

Aduhh. Segan betullah. Segan sangat dengan para bloggers semua. Masih sudi lawat abandoned blog ni. Setiap hari mesti ada sahaja pending comments. 


Sorry, masih tiada mood untuk berblogging. Setiap kali cuba nak balas jejak, baru satu dua dah close tab. Then melukis atau main game. Hoho. -..- 

Mungkin sebab dah jumpa perkara yang lebih menarik untuk dibuat. Grr. :p Ngee~ Sebab dah terlukis ni, tak tahu nak buat apa,.. Nah freebies. ^v^

AMARAN UNTUK COPYCAT!! AKU TAK HALALKAN JIKA KAU AMBIL TANPA CREDIT! KAU TAK TAHU BETAPA SUSAHNYA LUKIS GUNA MOUSE 100%! -_-

(Bila nak dapat tablet ni.. Senang sikit kerja. T^T Ada yang sudi belanja tak? Cet~! ;p)



Biru

Coklat

Hijau

Kelabu

Kuning

Merah (Tapi macam pink je..)

Oren...?

Pink

Ungu

Credit: Corak tudung | Tutorial mata | Fesyen tudung
 

p/s: Kenapa nama entri ni part 1? Sebab aku ada save base dia, so nanti mungkin nanti aku akan buat freebies lain, tapi gaya sama. Faham tak? =3= Alah, maksudnya macam orang yang sama tukar-tukar bajulah~ =p

p/s(2): Kalau ambil jangan lupa komen ya. Nak tengok berapa ramai yang suka. ;)

p/s(3): Nak request warna pun boleh. Nanti, InshaALLAH kalau free aku update. =D
Read More

20141124

Artwork - My Sis' Vector

Assalamualaikum and Peace be Upon You ✌


She's really annoying, big-headed, ego, and loves to sing Rude over and over, makes my ear aches. But above all, she's a really good listener. :)


Oh, and she's cute too! With pimples. :D (Even none of my family has it.) 

p/s: I know, why put watermark? It's not like anyone want to steal her photo. But, just in case~

p/s(2): Curi-curi update sementara dia sidai kain. =P

p/s(3): Mood berblogging masih ke laut. So,.. Wait for me untuk balas jejak okeyh? ;)

p/s(4): One more. She always berebut laptop with me. Oh, there she comes! Bye. 
Read More

20141121

Liebster Award #12 - Namy

Assalamualaikum and Peace be Upon You ✌


Zaman bila kak Namy bagi ni.. Baru nak jawab. Suka hutang lama-lama. =3= Eh, better late than never kan? :p



1. Mention blogger yang calonkan anda & letakkan link blog beliau ke dalam post anda
2. Jawab 11 soalan yang ditanya oleh beliau. 
3. Calonkan 11 bloggers lain yang anda tengok followers kurang dari 1000. 

1. Antara Sahabat & Cinta siapa lebih Utama?

Keluarga. :p (Orang tanya A ke B dia jawab C. -_- Budak ni memang selalu macam ni. Maaf ya kak Namy!)

Sebab? Kalau sahabat.. jarang ada yang betul-betul sejati, berjanji sehidup semati. Jarang sangat!

Lagipun memang aku ni tak pandai berkawan. Susah sebanarnya nak jadi sahabat aku. :) (Maksud - kawan, sekadar orang yang tahu nama. Contoh, classmate. Sahabat, orang yang membuatkan kau selesa, dan be yourself bila dengan dia.)


Kenapa bukan cinta? >.< Actually aku tak pernah selesa kalau dengan lelaki. Walaupun dia ayah aku sendiri! Kalau berdua,.. Rasa lain macam. Lol. -_- Jangan haraplah boleh bercinta. Setakat tenung dari jauh bolehlah...

Nampak? Dua-dua tak boleh. So.. Keluarga je lah. I mean, the whole family. Not just men. :p

2. Ciri - ciri suami idaman?

Of course, yang boleh bimbing ke syurgalah, InshaALLAH. Er.. Terlalu awal bicang fasal hal ni. Rasa malu pula. Next question please! >///<

3. Candle light dinner bersama Hafiz Awan Nano atau Lee Kwang Soo, jika diberi pilihan?

Tak nak dua-dua. T^T (Lihat jawapan nombor 1.) Tapi kalau bukan candlelight dinner, I mean macam fan meeting biasa, I prefer Kwang Soo. :] Maklumlah, peminat tegar Running Man. Furthermore, he's gentleman, not arrogant nor ego, friendly, and funny. :)

4. Perempuan atau Lelaki yang lebih melecehkan?

Lelaki. Yelah, fikiran berbeza. Banyak perkara yang tak sependapat. But.. It depends jugaklah. Aku cakap mostly je tu.

5.  Filem Melayu, Hollywood atau Bollywood lebih awesome?

Aku tak suka tengok filem. Kalau tengok pun, aku tak ikut genre. Asal best, 'belasah' je lah. :p

6. Jika terjumpa RM10,000 dihadapan pintu rumah, apakah yang awak akan lakukan?

Bagi polis. ^_^ Mana tahu, kalau tuan punya duit tu pemurah dia bagi habuan sikit. :p (Terserlah ketidak-ikhlasan-nya di situ. Jangan tiru aksi ini di rumah, sekolah, tempat kerja mahupun stesen minyak.)

7. Ceritakan tentang rumah Idaman awak?

Ada swimming pool, great scenery, strategic place. :D Paling penting, mesti dengar azan dan bebas dari gangguan jin. Barulah isi rumah sentiasa harmoni dan jarang bergaduh. ;) (Ada ke orang bergaduh dengan barang? Ada, it's me. Huhu, lel.

Selalu bergaduh dengan laptop ni sebab sensitif sangat. Sekejap detect internet, sekejap tak. Padahal abang aku selamba je main internet depan aku yang tak dapat ni. Cis~!)

8. Jika saya seorang Perdana Menteri...?

Saya akan serah jawatan tu pada mereka yang lebih layak. :) Tak mahu ambil risiko, pegang jawatan yang banyak tanggungjawab. Risau jika tak laksanakan dengan baik, diterima hukuman di akhirat nanti. Lagipun perempuan mana boleh jadi pemimpin kan? :p

9. Saya tidak sabar untuk...?

Terbitkan novel sendiri!! >w< (Tapi budak ni tak pernah berusaha. Ikut musim pula. Selang 3 bulan baru aktif tulis manuskrip. Mana nak siap macam tu. -_-)

10. Sasaran hidup 10 tahun akan datang?

Sudah bergelar seorang novelistar yang berjaya. :] Dan harapnya dah ada rumah sendiri. :D

11. Teringin hidup berjiran dengan....?

Entahlah~ Asal bukan dengan penagih dadah/mat rempit/pelacur sudahlah. Semoga jiran itu juga tiada anak yang bising tengah malam. XD

Ok, done! And it's 5:17 in the morning now~ =p (Ketika ayat ini ditulis.)

p/s: Aku tak ikut syarat nombor 3 sebab sekarang dah lewat sangat. Tak sempat cari orang. Bunyi alarm kedengaran di setiap penjuru rumah. '-' Nak tutup laptop ni, sebelum orang perasan tak tidur lagi. >.< K bye.
 
Read More

20141116

Hello...?

Assalamualaikum and Peace be Upon You ✌

Dah berapa lama korang tak jumpa aku? Aku ada sebab yang kukuh lagikan konkrit mengalahkan tembok Basensei (typo k, typo). Kalau kata pergi homestay lagi nampak benar nipunya.

Act, senang je alasannya. TAK. A. DA. MOOD. Jelas? Sungguh mudah dan logik. Dah tak ada mood mahu berblogging. Nak buat macam mana? (Selamba badak sungguh. Tak rasa bersalah ke? Cis!)

Memang dah berapa minggu dah aku tak bukak soc-meds. Sungguh anti sosial. Jika sebelum ni tiap-tiap hari tak pernah miss daily gift dekat MCL & SC, now I'm REALLYYYYYYYY M-A-L-A-S!

Currently tengah addicted dengan game. Wakaka~ Harvest Moon SNES dan Fantage (Game budak. Eh, aku pun budak apa?). Dah berapa bulan kot tak layan makhluk ni. Sibuk study kononnya.


(Pst! Megimbau kenangan tu Harvest Moon SNES. My very first game ever! [I think?] 8/10 ^v^) Dah berapa dekad (sangat!) baru sambung main balik... Legendary! Sekarang ni pun tiga tab bukak Harvest Moon cheats. Nah bukti.


...Yep. This is my desktop...


Kalau anda anda anda yang bijak bestari mengalahkan kancil kelentong terbesar abad ini, mesti perasan dalam gambar tu pukul +- (lebih kurang) pukul 8, tapi entri ini dipublish pukul 11. Baru habis main Harvest Moon punya fasallah ni~ 

Akhirnya, aku dah besarkan rumah. T^T Tapi baru pertengahan summer year 1. Macam awal sangatlah pula nak kawin. (Aku mengorat Eve satu malam je! Sekarang dia punya hati dah 9/10. -..- Sangat mudah minah ni. [Tapi kena ikut panduan jugak])

Dah lah ternakan apa tak beli lagi. Jadi.. bulu birunya dah beli, cuma belum lamar dia lagi. Nak tunggu tahun kedualah..

Entri aku dah mula tak mesra pembaca. Macam diari yang aku sorang boleh faham je.. Haha, tak pandai menerangkan sungguh. Well, peace. =w=v

p/s: Sesetengah perkara memang aku tak pernah mention sebelum ni. Dan tak pernah beritahu pun aku buat. But..  Grr. Yeah. Whatsoever. Apakahhh.

p/s(2): Memang, entri kali ni pendek dan macam tiada hala tuju. Sebenarnya aku sengaja merepek, merapu rapan apa kebenda tapi bila baca balik macam.. Letihnya nak tulis. =_= Terus tekan publish! XD
Read More

20141109

Ke Mana DianeeyA Menghilang~?

Assalamualaikum and Peace be Upon You ✌


//Ucap kat diri sendiri. Forever alone, kesian.

Dah berapa hari tak on ya? XD Ai 'mengembara' ke non-wifi Homestay @ Seremban lagi lah~ =p Tapi bukan homestay yang sama. Cuma objektifnya sama; melawat kakak yang baru bersalin.

-Bagi yang blur tak tahu apa yang dimaksudkan boleh rujuk entri ini dan ini-

Okay, make sense right? What can I say~? Sebagai anak bongsu mithali yang taat (Ceh~), terpaksalah ikut. Sorry tak beri amaran(?) awal-awal. Ai pun tak tahu actually. Tup tup kena kemas beg. '-'

Lagpun duduk di situ membolehkan ai fokus pada manuskrip yang mahu siap sebelum bulan November kononnya. Nah heart besar gedabak untuk korang yang still melawat walaupun tuan rumahnya pergi merantau ke negeri orang. >w< ~


Ini pun pukul 9:30 p.m. tadi baru balik. Then terus layan Liga Lawak Superstar. Tanpa mempedulikan malam yang dah tua dan hari persekolahan esok, terus taip entri. Mahu jelaskan pada readers yang disayangi (Jiwang sangat kau!)


-Student tak mithali ditected- 

K k k. Before my mum menjerit suruh budak imsomnia ni tidur, baik ai tutup laptop dulu. Nanti kena rampas lagi kang. >_< Esoklah ye ai pergi track balik my lovely visitors~! ツ

Tido tibo tido 

Read More

20141105

Segmen Bloglist November by Dilakazuha

Assalamualaikum and Peace be Upon You ✌

//Klik sini untuk join

Semua syarat dah ikut awal-awal, rugilah tak join, ye dak? 
Untung-untung masuk bloglist. Hehe~ ^_^

Tarikh tutup: 7 November 2014
Read More

20141104

Vector Untuk Top Commenter October - Aina Akmal

Assalamualaikum and Peace be Upon You ✌

Wakaka~ Dah 4 haribulan baru umum Top Commenters October. =3= Mianhe. Baru-baru ni sibuk bangat sih! Maklumlah, kakak baru bersalin.

So.. Top 5 Commenters October ialah; 


Kak Nana,
Kak Gee,
Wani, 
Kak Yun Sing,.. 
Dan kak Fara


(Semua yang URL dah hafal! XD Kebetulan kah?~)

Ikutkan hati, mahu sahaja buat hadiah untuk kelima-lima sekali. Tapi keutamaan sekarang untuk kak Nana dulu. Yalah, dia yang terbanyak komen~ Mungkin nanti ai buat untuk pengomen yang lain pula. ;)

(Jangan salahkan daku selalu me'mention' namamu. Engkau yang memaksa diriku berbuat begitu. Huhu. T_T) [Rasanya kalau ada Label Aina Akmal dah banyak dah ni. =p)

2 November hari tu dah minta kak Nana hantar gambar untuk divector. Dia kasi gambar jantan pulok~ Terpaksalah den tenung gambarnya lama-lama. T_T

-Yang ori tanpa watermark punya dah email ya. ;)-



Tolongg sangat-sangat jangan culik. He's mine! curi. The vector is mine! >_< Susah gila kot. terutama bahagian rambut dia tu. T^T

Memang lagi susah daripada buat doodle. Tapi lebih senang mungkin? Huahaha dah berbelit dah. I mean, kalau buat doodle, banyak step.

Mula-mula kena cari idea. Fikirkan pose. Warna dan sebagainya. Tapi kalau vector, just lukis balik. Haa cenggitulah.

Cuma.. tu lah. Masa lebih lama. Nak dekat 12 jam rasanya. Seharian tenung gambar si mamat ni je. Nasib tak ada orang nampak. Kalau tak mesti ingat I angau. Padahal nama pun tak tahu. Wahai kak Nana, inikah Donghae yang selalu disebutkan?~

Okey tak tahu nak taip apa dah. Tata! XD

Read More

20141101

1st Segmen: Blogwalking bersama-sama by Khairunnisa Hassan

Assalamualaikum and Peace be Upon You ✌

Another blogwalking segment! Hehe~ ^w^ 

//Klik sini untuk join.

Sonang yo syaratnya~ (I orang Pahang k. Saja nak try cakap Nogori. n_n Hogoh Pahang hogoh! [Cis, mentang-mentang bola malam ni. =P]) 

Bermula dari 1 November
hingga 1 Desember 2014

p/s: Entri pertama untuk label Segmen Disember 2014~
Read More

Segmen Blogwalking By IJ #1

Assalamualaikum and Peace be Upon You ✌


Memang ramai Bloggers buat segmen hari ni. Maklumlah, 1 November. (That reminds me. Lepas siap join semua segmen kena buat doodle untuk Top Commenters October pula! ><) Permulaan bulan hingga pertengahan/akhir bulan lagi senang nak kira.

Okey, cukuplah permulaan yang merapu mapu tu! Kali ni join segmen blogwalking oleh Iris Jasmine yang pertama. Jom ramai-ramai support segmen pertama beliau! Manalah tahu, nanti beliau buat giveaway pula kan? Hehe~


KLIK BANNER YANG CANTIK NI UNTUK JOIN ^_^

Segmen ini tamat pada 14 November 2014. Bermaksud, berlangsung selama 14 hari yang bersamaan dengan 2 minggu. Elok benarlah tempoh untuk berblogwalking~

Oh ya! Ini bukan segmen blogwalking semata-mata ya! Ada hadiah juga~ Dipilih melalui random.org. Adil bagi semua orang!

Pemenang pertama akan dapat topup RM20 dan pemenang kedua & ketiga akan dapat topup RM10 setiap seorang. Kira banyaklah tu. Boleh korang bergayut dengan phone lama-lama kan? Maklumlah dapat topup free. :p

Baik, mari join beramai-ramai! =D
Read More

Segmen Blogwalking By DayangDeno #2

Assalamualaikum and Peace be Upon You ✌

//Klik sini untuk join

Bagi Blogger yang banyak join giveaway, pasti perasan nama ini selalu muncul kan? Dayang Deno. Lebih-lebih lagi giveaway yang popular-popular. Selalunya beliau selalu sponser doodle atau vector. Perasan? ;)

Bila tengok di Blogger Dashboard.. Dah ramai sangat join segmen ni. Saya pun peliklah, segmen blogwalking biasa selalunya tiadalah ramai orang join secara mendadak. Bila baca syarat-syaratnya.. Oh patutlah.

Dua peserta bertuah bakal menerima doodle art rupanya! =D Doodle kak Deno memang osem-osem. Baru-baru ni beliau banyak post fasal doodle. Sampai buku rawatan pun di'doodle' sekali! :p

Untung, untung.. Siapa yang dapat hadiahnya. Cuba tengok gambar di bawah. Cantik gila kan? Inilah contoh hadiahnya~




Deno akan sketch, then akan ada nama pemenang di tengah2.. Kemudian, drawing akan deno laminate dan pos pada pemenang. Khas untuk dua orang pemenang bertuah ^_^ 
**Pemenang akan dipilih menggunakan **random.org 

 
[Copy paste dari SINI]


Pemenang akan dipilih melalui random.org. Semua orang berpeluang menang! Tak rugi pun join. Untung-untung, korang dapat doodle art tu. Boleh gantung dalam bilik ke~ ^_^ Jadi hiasan.




**Tarikh tamat segmen pada 11.59pm, 20 November 2014
Read More

1st Segmen Blogwalking by Budak Kilabret

Assalamualaikum and Peace be Upon You ✌

KLIK BANNER UNTUK JOIN!!

Tamat 16.11.2014

Join cepat sebelum terlambat ;)

Read More

20141030

Giveaway Cuti Sekolah By JiwarOsak

Assalamualaikum and Peace be Upon You ✌

Giveaway Cuti Sekolah by JiwarOsak.Com
Mari Sertai Giveaway Cuti Sekolah By JiwarOsak.Com


Hadiah Terkumpul

Cash: RM 390
Topup: RM 195
Barangan: Tudung Pashmina x 1, Shawl x 2, Novel Sanctuaria x 1, Tudung Aidijuma x 1, Bantal Handmade x 2
Terima Kasih kepada Sponser

AbgferOz | MahaMahu | Yanty Lee | Afzal Sukasuki | Mawar Biru | Cik Pjaz | Ieta Mat Sa’ad | Mohamad Nasir | Yan Saflina | UmmiMama |Mohd Noor Shawal | Dila KazUha | Doktor Pemasaran | Helmi Julia | Nadia Johari | Suzlin Azreena Nordin| Nurul Syarafina II | Khaty Aiman| KyLe Kesha | Cik Yaya | Putery Memory | Edo Hayra | Delima Zamrud | Karen Nisa 

Untuk menyertai Giveaway Cuti Sekolah anda boleh klik Banner atau SILA LIHAT SINI

Read More

Art Trade: Aina Akmal

Assalamualaikum and Peace be Upon You ✌

Ada yang terkejut tak baca tajuk? =p (Kalau dah baca kak Aina punya entri dulu, opcos lah tak kan~ Dan siapa yang baca entri tu dulu akan tahu yang saya terlewat berapa jam. =3=)

Versatil sungguh kak Aina. Jadi designer blog boleh, penulis boleh, chef boleh, pelukis pun boleh? Ramai-ramai tunjuk thumbs up depan batang hidung dia. -..-(y) 

Waktu mula-mula baca komen nak art trade, tokojot den! On that time, I was like;

//Senyum ada makna. ;3



Rasa macam jurulatih badminton sudi bertukar bekal dengan pemain simpanan hoki! Uish, mana tak bangga? -..- (Fakta: Barniyah Ammara memang seorang pemain simpanan hoki. serius! .__. Well~ sport is not my field. Huhu.)

Dua bidang berbeza.. Disatukan dengan seni. So sweet kan? ^_^

Sebelum tu tengok kak Aina punya dulu~ ^-^

Not bad~ Actually my first art trade was uglier than this. >_> 
Salah eja tu~ Patut E yang double. =P

Bila siap lukis, I can't believe my own eyes. Very cute! (Bukan masuk bakul angkat sendiri ya, it's a fact. -..- [for me lah]) Tak percaya? Cubalah tengok sendiri~ ^_^





Mampus den kalau orang Korea tengok ni.. '-' Bukan tak nak lukis baju bangsa sendiri (baju kurung), tapi dah banyak kali sangat dah buat. Ai sukakan kelainan. =3

p/s: Sorry kak Aina! Lupa buat spek. =_= Andaikan tengah pakai contact lens je lah ye~ =P
Read More